“Waarschijnlijk ben ik gewoon de Dicx Venlo van Venlo”

Den Bosch, 26 april 2450

Expositie Jheronimus Bosch 1000

Der Antoin, de burgemeester van Den Bosch, realiseert zich in het jaar 2450 dat het duizend jaar geleden is dat hun beroemde stadsgenoot Jeroen Bosch geboren werd. Dat moet gevierd worden, want zijn spindoctor heeft gezegd dat dit goed voor het imago van Den Bosch is. Een expo met de naam “Jheronimus Bosch 1000”: die moet er komen.

Bosch Jeroen Bosch

Daarom wabt hij zijn wethouder van cultuur Jos met de vraag hem een lijst met kunstwerken die Oeteldonk in bezit heeft te lms”en. Helaas bericht der Jos dat de gemeente geen kunst van zijn prominente burger bezit. Der Antoin laat het er niet bij zitten en vraagt wethouder Wim hoeveel kunstwerken hij van Jeroen Bosch in het onder zijn leiding ontwikkelde stadskantoor heeft hangen en/of staan. Die moeten er zijn, want het kantoor is een C2C-gebouw en Bosch schilderde toch op oude keukendeuren? Helaas moet Wim ook negatief antwoorden. Wethouders Vera, StephanHanno en Henk blijken tevens niks van Bosch op kantoor of in privé bezit te hebben.

Der Antoin snapt er niets van. Bosch (wiens achternaam eigenlijk “Van Aken” was maar die uit marketing-technische overwegingen in “Bosch” liet veranderen zodat zijn klanten uit onder andere Madrid, Frankfurt, Venetië, Brussel, Londen en New York hem niet in Aken maar in Den Bosch zochten) verkocht geen kunst in zijn geboorteplaats? Der Antoin grijpt zijn iPhone 507s en bonkt Sef en Bernard van de stedelijke musea met dezelfde vraag. De antwoorden zijn hetzelfde: niks. Zij hebben wel een paar “neppers” in bezit, maar geen origineel.

Der Antoin wordt nu kwaad. Zal hij de Duitse kunsthistoricus Max Friedländer vragen een paar neppers voor echt te verklaren? Dat is link. Jeroen Bosch, met Twitteraccount @Bosch_Jeroen, was veel op social media bezig, en men verdenkt hem er zelfs van aan de hit “Bij ons staat op de keukendeur” van de “Twee Pinten” meegeschreven te hebben. Als dit uitlekt, staat hij voor Jan met de korte achternaam.

Maar als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Wethouder Stephan komt binnenrennen met een lichtpunt: VVD-fractievoorzitter Jozanne heeft in haar mooiste kamer thuis een echte Jeroen Bosch hangen. Nu staat der Antoin voor een dilemma: een overzicht-expo met maar één schilderij? Of toch maar weer dure originelen uit het buitenland laten komen?

Hij loopt neuriënd naar buiten: “Weet je wat ik wel zou willen zijn? Een bloemetjesgordijn, een bloemetjesgordijn.”

Moraal van het verhaal:
Koop kunst omdat je het mooi vindt, en niet voor de prijs.

Grtzzzz,

Bosch Dick Bosch

 

 

 

 

 

 

 

Dick Venlo

PS. en dan in juli 2018 gebeurt het: Wethouder Alexander Vervoort hangt een semi-DICX op zijn kamer en redt daarmee de geschiedenis van Venlo. Goed bezig nieuwe coalitie!

Dick Venlo

Dick Bosch 2016-07-22 om 09.58.45

 

 

Dit hele artikel is hier te lezen.

Dick Bosch 2016-07-24 om 14.56.02